PROJEKT PÅ TJÖRN

           VÄLKOMMEN TILL TJÖRN

LÄGG PUSSLET TJÖRN


Förslag till ett Geografiskt Möjlighets Spel




GRÖN WORKSHOP -  "HÅLLBARHETSSKOLA".


 

GRÖNA DÖRREN


Hållbar utveckling - Ekosystemteknik

Högaktuellt kurspaket

med valbara kurser på ekologisk grund 



Målgrupp

Kursen vänder sig till alla som vill bredda sitt kunnande när det gäller hållbara systemlösningar som kan bidra till att lösa våra globala miljöproblem Kursen kommer vid behov att ges på engelska för elever från utvecklingsländer.


Målsättning och syfte

Kursens målsättning är att bidra till en globalt hållbar utveckling genom att

öppna en grön dörr till en såväl nationell som global arbetsmarknad.


Kursens syfte är ge deltagarna insikter om varför alla är lika viktiga i samspelet med naturen och på så sätt skapa en grogrund för ökad självinsikt och stärkt självkänsla samt att ge grundläggande praktiska kunskaper inom följande områden:


•Globala miljöproblem och hållbara systemlösningar

•Värdegrund för hållbar utveckling och en hållbar livsstil

•Solfångaranläggningar för uppvärmning

•Biogasanläggningar för hushåll, jordbruk och kommuner

•Lokal elproduktion med en kombination av solceller, vindkraft och biogas

•Biogasbaserade system för recirkulation av organiskt avfall till åkermark

•Förnybara drivmedel - biometan, syntetdiesel

•Fordonskonvertering; bensin - biometan/vätgas, diesel - blandbränsle 80% biometan 20% diesel, el/gas - hybrider.

•Hållbar matförsörjning

•Ekologiskt husbygge 



Efter genomgången utbildning skall den studerande kunna analysera och utvärdera befintliga system för att sedan kunna utforma lokalt anpassade hållbara systemlösningar baserade på förnybar energi, källseparerade avlopp, lokal produktion av fordonsbränsle samt hållbar matförsörjning och ekologiskt husbygge.


Utbildningen ger den studerande möjlighet att arbeta inom kommuner, företag eller starta eget. Exempel på yrkesroller är

•Lärare

•Miljöstrateg eller energirådgivare i kommuner

•Konsult inom Ekosystemanalys och design

•Installatör av förnybara energilösningar med sol, vind och biogas

•Politisk rådgivare i miljö och energifrågor


Samtliga yrkesroller är högaktuella på en internationell marknad framför allt i utvecklingsländer.


Kurslitteratur

Kompendier skrivna av kursledarna samt aktuella handböcker inom respektive område



Bakgrund

De tilltagande globala miljöproblemen, jorderosion och ökenutbredning, avskogning, övergödning, försurning samt växthuseffekten kräver omedelbara åtgärder. Över 70 % av Afrikas jordbruksareal är allvarligt skadad av jorderosion och hotas av att bli öken, framför allt pga överbetning och avskogning samtidigt som antalet människor som lever under svältgränsen ständigt ökar.  Exploatering av länderna i SYD för att förse länderna i NORD med mat, mineraler och fordonsbränsle har förvärrat situationen och andelen människor som lider av svält har ökat med 200 miljoner till över 1,1 miljarder det senaste året. Över tre miljarder människor saknar dessutom tillgång till acceptabel sanitet.   


I SYD har ett småskaligt familjejordbruk varit en hörnsten i familjeekonomin. En förutsättning för en hållbar utveckling i SYD är därför tillgång på lokalt producerad växtnäring som säkerställer jordens bördighet och samtidigt skapar ekonomiska förutsättningar för ett bärkraftigt jordbruk inte minst med tanke på att priserna på handelsgödsel stiger för varje år tack vare sinande fosfortillgångar. En ökad tillgång på lokalt producerad el förbättra skulle öka förutsättningarna för att avyttra produkterna på en internationell marknad. För att råda bot på övergödning och bottendöd  i NORD  behövs alternativ till dagens  kemikaliejordbruk, den ökande köttproduktionen ,  bristande rening av avloppsvatten samt fossilbränsleanvändningen i trafiken. Det är i detta sammanhang som biogastekniken kommer in i bilden


Biogasteknik handlar i första hand om att recirkulera växtnäring och upprätthålla en frisk åkerjord med ett myller av liv som kan försörja kommande generationer. Biogasteknik gör organiskt avfall till en värdefull resurs samtidigt får vi kraftfulla möjligheter att hejda de globala miljöproblemen.  Samtidigt produceras biogas som kan användas till matlagning, elproduktion och fordonsbränsle.


Med biogasteknikens hjälp kan vi hejda jorderosion och ökenutbredning, avskogning, övergödning, försurning, uttunning av ozonlagret i stratosfären samt växthuseffekten.

och samtidigt som vi minska behovet av svedjebruk för fattiga bönder i regnskogsområdena.

Bönderna i NORD får genom vallodling för biogasproduktion ett lönsamt alternativ till olönsam och miljöförstörande animalieproduktion samtidigt som vi kan bevara vårt öppna kulturlandskap och en levande landsbygd.  En sammanställning av biogasens fördelar återfinns i Appendix 1s


Behovet av biokemikalier kommer att öka i takt med sinande oljetillgångarna. Biomassa kommer i allt större utsträckning att behövas för produktion av plastprodukter och gummidäck. Användningen av att använda biomassa för uppvärmning kommer att minska. Här skapar användningen av solenergi nya möjligheter. Exempelvis kan en villa med solfångare och golvvärme klara sitt uppvärmningsbehov under större delen av året.


För att kunna optimera användningen av förnybar energi krävs kunskaper om hur man kan anpassa sol, vind och biobränslebaserade system utifrån lokala förutsättningar.

En systemoptimering kräver gods kunskaper om de olika systemdelarnas begränsningar och möjligheter vilket kommer att belysas under kursen gång.


Matproduktionen och framför allt animalieproduktionen är den största enskilda bidragskällan till de globala utsläppen av växthusgaser. Det är därför av största vikt att känna till förutsättningarna för hur en omläggning till en resursbevarande kost och hälsosammare kost

kan förverkligas om den globala uppvärmningen skall kunna hejdas.


Kursdesign

Björn Martén


Se även www.resursmat.se


 


FRAMTIDSKONCEPT PÅ TJÖRN?


Ett projekt där människor medverkar i gemenskap till den egna miljö under eget personligt ansvar.

Klövedal på Nordvästra Tjörn  är en geografisk zon som är intressant ur ett möjlighetsperspektiv.


Vad kan vi tänka oss - som skapar möjligheter att bo och verka HÄR?


KOMMUNIKATION

I EN GEOGRAFISK ZON SOM "GMS"


- MELLAN PERSONER.


VAD ÄR MENINGSFULLT?

VAD ÄR MÖJLIGT?

VAD ÄR NÖDVÄNDIGT?


Talar vi med varandra eller om varandra?

DIALOGEN ger svar på frågaan VARFÖR - så att NÄR, HUR och VAR

ger "rätt resultat".

KREATIVT ENTREPRENÖRSKAP

Som fisken i vattnet?

- Fast på land?

NIKLAS WENNBERG FRÅN TJÖRN - SPRIDER KUNSKAP OM NYA MÖJLIGHETER TILL NÄRSAMHÄLLETS FÖRSÖRJNING.

FRAMTIDEN ÄR HÄR?