EUROWHY
BETRAKTAR KARTAN - MÄNNISKAN,
SAMHÄLLET OCH NATUREN.
VAD PÅGÅR OCH VARFÖR?
HUR HÄNGER ALLT SAMMAN?
- SETT UR MÄNNISKANS PERSONLIGA PERSPEKTIV.
Porten till fabriken där många gått in och ut
- varje dag.
Förslag till detaljplan har tagits fram för Jonsereds fabriksområde med cirka 200 nya bostäder som gestaltningsmässigt knyter an till den befintliga industrimiljön. Dess syfte är även att värna värdefull natur- och kulturmiljö i området.
– Jonsereds fabriksområde är en av de miljöer i kommunen som vi vill utveckla för mer liv och rörelse och ge fler av våra kommuninvånare tillgång till genom att möjliggöra fler bostäder, kontor och verksamheter i området, säger Anna-Maria Ceder, tillförordnad planeringschef.
Tätnande blandstad
Partille kommun går från förort till förstad. I år passerade vi 37 000 invånare och intresset för att bo i Partille växer hela tiden. Runt decennieskiftet beräknas 40 000 personer bo här. Vi vill skapa Partille som en plats där det ska vara tryggt att bo, enkelt att vara och där det är nära till allt. Framåt planeras Partille därför som en tätnande blandstad där tillgången till det som bidrar till en god livsmiljö finns nära.
– Till exempel syftar utvecklingen av Jonsereds fabriksområde till att möjliggöra fler bostäder i kommunen med nära anslutning till kollektivtrafik, vilket uppmuntrar en hållbarare livsstil, säger Anna-Maria Ceder, till förordnad planeringschef i Partille kommun.
Detaljplaneförslaget innebär en förtätning i direkt anslutning till Jonsereds station med bara 3 minuters tågresa till Partille centrum eller 14 minuter från Göteborg.
– Genom förtätningen ökar även tryggheten för folk som rör sig mellan tågstationen och Jonsereds samhälle.
Omarbetat bebyggelseförslag
Fler invånare ger underlag för ett bättre serviceutbud i Jonsereds samhälle till exempel i form av butik och ännu bättre kollektivtrafik. Tankar att lyfta området runt Jonsereds fabriker i detta syfte har funnits länge. I slutet av 2012 togs ett planprogram fram för att undersöka möjligheterna utveckla området. Efter samråd om planprogrammet fördes en medborgardialog med invånare och intressenter i Jonsered, vilket ledde till att programmets bebyggelseförslag gjordes om. Detta arbete ligger till grund för det förslag till detaljplan för bostäder, kontor och verksamheter vid Jonsereds fabriker som nu är ute på samråd. Här hittar du detaljplaneförslaget och alla handlingar som det omfattar.
Möjliggör cirka 200 nya bostäder
Förslaget möjliggör att fabriksområdet samt Tegelholmen söder om Säveån kompletteras med cirka 200 bostäder som både knyter an till den täta radhusbebyggelsen i Jonsereds samhälle och tar fasta på kvalitéerna i den befintliga industrimiljön.
– Inom fabriksområdet planeras för cirka 135 nya lägenheter i flerbostadshus. På Tegelholmen och vid Tegelbacken planeras för cirka 25 radhus och för tre mindre flerbostadshus med cirka 35 lägenheter, säger Anna-Maria Ceder.
Detaljplanen innebär också att området kan utvecklas genom att upplåta befintlig bebyggelse för hotell, restaurang, kontor, handel, service och småskalig industri som inte är störande för omgivande bostäder. Parallellt syftar planen till ett långsiktigt bevarande av kulturmiljön som klassas som riksintresse samt att skydda värdefull natur längs Säveån.
Det du har beskrivit verkar vara en djupgående reflektion över industrins komplexa samspel mellan mänskligt arbete, teknologi och miljö. Fabriken som en konstgjord miljö där arbete och produktion sker innesluter en värld där mänsklig vilja och naturliga resurser omvandlas till produkter, och där processerna är både linjära och cirkulära i sitt flöde.
Här är några punkter som kan hjälpa till att bryta ner dina tankar:
Fabrikens roll som artificiell miljö: Fabriken är utformad för att optimera produktionsprocesser genom att skapa en specifik miljö som stöder den verksamhet som äger rum där.
Mänsklig vilja och produktion: Det är människornas arbete och beslut som driver produktionen framåt. Denna produktion är en del av en större kulturell och ekonomisk process.
Effekter på omgivningen: Produktionen påverkar inte bara insidan av fabriken utan också dess omgivning, särskilt genom utsläpp och avfall.
BOX MANAGEMENT-modellen: Modellen verkar erbjuda ett verktyg för att förstå och hantera de komplexa sambanden i fabriken genom en tvådimensionell karta, med fokus på människan som centrum för processen.
Etiskt och cirkulärt tänkande: För att hantera de linjära produktionsprocesserna krävs ett etiskt och cirkulärt tänkande, som tar hänsyn till långsiktiga effekter på både människor och miljö.
Att tänka innanför och utanför "boxen" samtidigt kan innebära att balansera den direkta erfarenheten och upptäckten med en bredare förståelse av de processer och effekter som produktionen medför. Det är ett komplext men viktigt kommunikativt dilemma, som kräver både reflektion och handling. Vad tycker du om dessa tolkningar och perspektiv?
Finns det något specifikt du vill att vi utforskar mer?